Dela:

SORG. Med bestörtning, stor sorg och djup saknad mottog Vännäs Motorklubb under måndagsförmiddagen beskedet att klubbens starka profil Roland ”Mikro” Åström plötsligt gått bort vid en ålder av 66 år.

Järnvägsorten
Roland ”Mikro” Åström föddes 1956 i Vännäs och blev hela livet järnvägsorten trogen vilket han ofta motiverade med att ”Här i Vännäs finns allt jag behöver”.
Redan i unga år kom han, bland annat via storebror Kent, i kontakt med motorsport i allmänhet och Vännäs Motorklubb i synnerhet även om han under uppväxten också engagerade sig stort i ortens ishockeylag Vännäs AIK, senare Vännäs HC, där ”Mikro” än i dag var en trogen supporter och åskådare på hemmamatcherna.
Det blev dock motorsporten som blev nummer 1 och då för egen del i första hand rallydisciplinen där det är nästan 50 år sedan han körde sin första tävling ute i skogen.
Inledningsvis handlade det för ”Mikro” länge om Saabbilar, med en V4:a som första fartfordon, för att därefter bli märket Opel om vi håller oss till hans egen aktiva rallykarriär där det senaste bygget, en Opel Astra, just så pass blivit klar med vilken han körde förbil i Vännäs-Plåt Rallyt för bara ett par veckor sedan.

Spindeln i navet
Enormt stora insatser har ”Mikro” under lång tid även gjort utanför det egna tävlandet där han var veteran i Vännäs MK:s styrelse där han innehaft alla poster utom ordförande som han med kraft i omgångar hållit sig ifrån. Många är de större tävlingar, inte minst med SM-status, där han varit tävlingsledare och nav i arrangemangen.
Även i organisationer som bland annat Övre Norra Bilsportförbundet, Svenska Bilsportförbundet och MAS (Motorarrangörer i Sverige) har han haft viktiga uppdrag för att inte tala om hans nu pågående syssla som banchef för VM-tävlingen Rally Sweden.
Sett till ”Mikros” stora motorintresse är det väl också logiskt att han under i princip hela yrkeskarriären, fram till pensionen för drygt ett år sedan, jobbade som bilmekaniker och det främst i Umeåstadsdelen Teg och då på Saab-Ana som senare blev Nya Motorcentrum där ”Mikro” också var en av delägarna.

Ofattbar tomhet
Roland ”Mikro” Åströms bortgång är på alla sätt och vis ofattbar att förstå för Vännäs Motorklubb, släkt och vänner men han kommer för alltid att finnas kvar i vårt minne för sin lugna personlighet och insatser för motorsporten och VMK.
Vännäs Motorklubbs tankar går till Rolands familj i denna svåra stund och för stöd till alla medlemmar så bjuder klubben in till en minnesstund kl 20:00 mån den 6/2 i klubbstugan på Pengfors Motorstadion som leds av pastor Johan Wikström från Missionskyrkan.

Med respekt för Rolands familj hänvisar ordförande Erik Åström alla eventuella frågor från media till Anna Nordkvist och Stefan Djerf.