Pengfors

1952 började Vännäs Motorklubb iordningställandet av en motorsportanläggning vid Umeälvens strandkant i byn Pengfors, cirka fem kilometer nordväst om Vännäs tätort.

 

Inledningsvis arrenderade klubben den stora markytan, men relativt snart investerade VMK genom att köpa loss marken för att i dag vara kommunens enda föreningsägda idrottsanläggning.

På anläggningen kan det tränas och tävlas i motorsportgrenarna drifting, enkel bilsport, folkrace, motocross och rallycross och har gjorts så i rikligt omfattning sedan lång tid tillbaka.

 

Förutom tävlingsbanor och en stor depå så har VMK även sin klubbstuga uppförd på fastigheten vilken renoverades i slutet av 2010-talet. Det finns även en servicebyggnad med försäljnings- och förrådsmöjligheter och självklart även ett sekretariat- och speakertorn högt uppe på den naturliga publikläktaren.

 

2020 uppgraderades halkbanan med större asfaltytor där Ö-viks Trafikskola (Lubricom) hyr in sig för sin verksamhet. Samtidigt flyttade man och satte upp ett mer rejält stängsel runt anläggningen.