Dela:

120 VARV. Vännäs MK arrangerade under lördagen sin numera traditionella uthållighetstävling där det gällde att hinna så många varv som möjligt under den fyra timmar långa tävlingstiden.
Vann tävlingen gjorde Bilinorr (Toyota i Umeå) med 120 körda varv.

Företag / kompisgäng
VMK arrangerar årligen uthållighetstävlingar för ärrade standardbilar där företagslag eller kompisgäng kommer till start med ett förarantal från fyra och uppåt (minst två kvinnor pe

r lag) vilka under fyra timmar ska hinna köra så många varv som möjligt ute på banan.

– Vi började med detta för snart tio år sedan när Svenska Bilsportförbundet introducerade så kallad enkel bilsport vilket är precis vad det låter som, det ska vara enkelt och är också det, sa Roland ”Mikro” Åström där han satt och bokförde antalet varv under tävlingen.

Två bilklasser
Totalt kom 16 lag till start fördelat på två bilklasser, bakhjuls- respektive framhjulsdrivet. Totalvann dagens tävling gjorde alltså Bilinorr (Toyota i Umeå) med 120 varv i sin framhjulsdrivna klass men då hade laget också skickliga och erfarna bilsportchaufförer som Markku Kärkkäinen (rally) och Simon Olsson (rallycross) och en bil som kunde köras hela den fyra timmar långa tävlingstiden.
Bäst i den bakhjulsdrivna klassen och tvåa totalt blev Vännfors Bygg med 115 varv och därefter följde i totalsammandraget närmast Nymans Däck Nordmaling (113), Kaj Johanssons Åkeri (113) och Byggexperten (112).

Renodlat tjejlag
Alla lag ska, som sagt, ha minst två kvinnliga förare men det unika i denna 2022-upplaga var att ett renodlat tjejlag, Qlip4you, kom till start med nio kvinnliga chaufförer och inga gubbinslag.

– Sju av förarna jobbar hos oss, sen har vi två inlånade, berättade företagets vd och ägare Ulrika Ericsson som med en egen arm i mitella – opererade en dålig axel i måndags – nu fick nöja sig med att agera teamchef:

– Det är givetvis surt att jag inte kan vara med och köra själv.

”Udda lag”
Qlip4you körde en BMW 320 och det under 106 varv vilket gav en femteplats i den bakhjulsdrivna klassen och en total åttondeplacering med vilket laget hade all anledning att vara belåten.
Ett annat ”udda” lag var ”Team A-traktors ” som, under ledning av hövdingen Lennart Fransson, rattade till sig en niondeplats med 104 varv av ett lag bestående av förare vilka, som lagnamnet säger, till vardags kör ”epor” och i denna föraruppsättning hade vi bland annat två barnbarn till Lennart och Karin Fransson.

– Det är full fart på ungdomar i den åldern, i går hade vi 14 stycken hemma, skrattade Lennart (bild) och fortsatte:

– De här förarna börjar också redan längta till vinterns uthållighetstävling då dom inser att det blir mer sladdande på snö och is.

UTH i Vindeln
Vintertid brukar det som bekant köras en uthållighetstävling på Flakabäck motorstadion i Vindeln vilken VMK:s Vindelnsektion håller i.

– Inget är bestämt men vi tar väl en kaffe här framöver och planerar upp något, sa Vindelnbon Niclas Holmström som denna dag var engagerad i arbetsgivaren Terranors lag.

Tyst minut
Innan tävlingsdagen inleddes med en regelgenomgång av tävlingsledaren Leif Sjöström initierade han en tyst minut till minne av nyligen, och alldeles för tidigt, bortgångna Elof Schill som enligt ursprungsplaneringen skulle ha varit med och kört denna dag. Nu var mängder av hans kamrater på plats med devisen ”Vi kör för Elof” på jacktryck och skyltar men logiskt stod över det egna tävlandet denna dag.

VÄRDEFULLA LÄNKAR
» Resultat

» Bildsvep UTH 8/10 2022