Dela:

PROPAGANDA. Cirka 800 åskådare gästade Pengfors Motorstadion under lördagen där årets DM-premiär i rallycross kördes under namnet ”Mikros” minnesrace.
Klassegrare blev hemmaföraren Simon Olsson i 2150-uppgörelsen, Skenes Andreas
Gunnarsson bland de supernationella bilarna och Viktor Fahlgren i Open 2wd.

Magisk deltagarsiffra
Totalt ett drygt 40-tal förare kom till start i DM-premiären och då pratar vi om en
deltagarsiffra som vi inte kunnat räkna in på oerhört lång tid i dessa sammanhang.

– Jag har skruvat enormt mycket de sista veckorna för att kunna köra till ”Mikros” minne och inte av någon annan anledning, kom ihåg att jag inte kört på flera år, sa Magnus Larsson som inte bara hedrade bortgångna VMK-profilen Roland ”Mikro” Åström genom sitt deltagande utan också körde riktigt vasst.

Slutlig andra plats
Detta hela vägen fram till en slutlig andraplats i supernationella klassen som vanns av Lyckselebon Andreas Gunnarsson som tävlar för Skene MS och har att brås på då pappa Ingvar var en legend på rallycrossarenorna under sin tid.
Dagens stora dominant var hemmaföraren Simon Olsson som vann alla sina körningar – tre kvalsvängar, semifinalen och finalen – i klar stil.

– I dag stämde i princip allt och att få vinna här hemma var självklart något mycket extra, menade Simon som nu närmast laddar för nästa SM-deltävling i Västerås om två veckor.

Simon pratade också om dagens tuffa konkurrens i hans 2150-klass:

– För att vara en DM-tävling var det stentufft, tyckte Simon som hade klubbkamraten Magnus ”Abris” Abrahamsson närmast bakom sig i finalens resultatlista.

”Abris” körde även i supernationella klassen – blev fyra här – i en bil som Magnus Larsson äger och dubblerade gjorde ”Abris” just för att det var ”Mikros” minnestävling.
Viktor Fahlgren var snabbast i den deltagarmässigt tunnaste klassen Open 2wd.

– Det var roligt, körningen stämde riktigt bra i dag och det ger väl viss inspiration inför nästa
SM-tävling.

Nästa stopp – Kalix
Detta medan DM-serien fortsätter i Kalix helgen före midsommar och sen i Skellefteå under den stora sommarhelgen en vecka senare.
Denna dag gick alltså i Roland ”Mikros” Åströms tecken och till minne med mängder av ”Mikros” bekanta på plats såväl på banan som på läktare och i depå och att han fanns med oss och bevittnade det hela där ovanifrån kan vi lugnt utgå från.

Anders Åstrand lyrisk
Varifrån han bland annat kunde se hela 600 åskådare betala entré till vilket uppskattningsvis ett par hundra ”frikortare” ska läggas varför också starten fick senareläggas en kvart då det var bilkö ut till Bjurholmsvägen med nummer 92.

På entrébiljetterna lottades en åktur med rallyfantomen Jörgen Jonasson och hans WRC2-Skoda ut vilken vanns av Anders Åstrand från Umeå.

– Jag är motorsportintresserad, men håller själv på med veteranbilar och gamla motorcyklar, det här var dock en upplevelse av kolossalformat, oj, vad häftigt det var, sa Anders efter den kvicka åkturen runt Pengforsbanan.

» RESULTAT 27 MAJ 2023