Dela:

JUBILEUM. Vännäs Motorklubb arrangerade i söndags en DM-tävling i rallycross som 50-årsjubileum
sedan första tävlingen i denna då nya disciplin kördes på Pengfors Motorstadion.
– Det var tredje rallycrosstävlingen i hela landet efter två i Hedemora, minns Göran Timner som då var tävlingsledare och denna dag fick se hemmaförarna Magnus Abrahamsson och Johan Sandow vinna sina klasser.

Sexton bilar till start
17 juli 1972 stod Vännäs MK värd för då färska biltävlingsformen rallycross.

– Det var mest rallybilar som var med till ett antal av 16 stycken, vi hade svårt att få ihop deltagare, berättade Göran Timner (bild, t.v) som i omgångar varit ordförande i VMK och då 1972 också var tävlingsledare.

– De flesta förarna hade varit i Östersund och kört en DM-tävling i tillförlitlighet, rally alltså, på lördagen och kom hit där de fick skruva av extralysena för att köra direkt mot varandra, sa Göran och berättade att det då inte hunnits fastställa något officiellt tävlingsreglemente hur man skulle lägga upp en tävling.

– Nej, det fick vi liksom hitta på själv så där i början.

Merit – rullade en gång
Premiärtävlingen vanns av P-O Boström från Skellefteå medan meriterade Åke Nilsson vann
andra rallycrosstävlingen på Pengfors.
Denna söndags tävlande hade en trevlig jubileumsstämpel över sig där publiken fick en lott vid löst entré på vilken det lottades ut allehanda vinster där Jerry ”Bojnäs´arn” Nilsson (bild) vann en åktur med Nils Östgård i hans färska rally-Ford.

– Jag körde folkrace för 40 år sedan med skrotbilar, min enda merit därifrån var väl att jag rullade en gång, skrattade Jerry som sportsligt numera mest engagerar sig i hockeysporten.

– Men det här var kul, riktigt kul, sa Jerry efter åkturen.

Rådström på plats
I slutet av 1980-talet och in på 90, tävlade VMK:s rallyfantom Thomas Rådström även i rallycross och ”Rådis” var också på plats under denna jubileumstävling med sin klassiska Volvo PV som dessförinnan hade körts av ”Grus-Kalle” Brändström.

– Jag köpte den 1985, sen tävlade jag med den till och med 1991 då jag efter en tävling i Örnsköldsvik tvättade av den och därefter har den stått på motormuseet här i Vännäs, sa Thomas om sin PV-epok.

Det var alltså en dos jubileumsnostalgi som, tillsammans med 30-talet svettiga grader, inramade söndagens DM-tävling i rallycross där Lycksele MK:s Stefan Åeng vann tunna super nationella.

I 2400 triumferade Johan Sandow (bild) som är mest känd för sina folkraceframgångar.

– Rallycross har jag inte kört sedan i junior-SM 2008 och 2009 men där och då gjorde jag inga större resultat, sa Johan som anbudsköpte denna bilcross-Saab 99:a i höstas men då inte tänkt för rallycross.

– Nej, men jag tyckte att jag kunde testa den i dag, sa Johan som kom iväg som tvåa i A-finalen men tidigt var först i spåret för att sedan hålla undan med klubbkompisen Magnus Bokeskog som slutlig tvåa.

I 2150-klassen gjorde en stark Vännäs MK-duo upp om segern.
– Jag är nöjd med andraplatsen, sa Simon Olsson som haft sin BMW E36 i ett gäng år men inte tävlat så mycket på grund av pandemin.

– Det känns om att jag har skruvat i flera år, fram till SM-tävlingen i Västerås förra helgen hade jag bara kört några racing special-tävlingar sedan jag skaffade bilen, sa Simon.

I finalen kom Simon iväg som tvåa efter klubbkamraten Magnus Abrahamsson och så var också ställningen hela vägen till att det viftades med målflaggan.
”Abris” vann alltså före Simon Olsson medan Nils Lindmark blev trea.

– Det, att vi var tre VMK:are på pallen, var det roligaste i dag, summerade Magnus Abrahamsson som har stundande Norrlandsveckan som sommarens stora mål.

– Sen blir det väl också att köra SM-tävlingen i Lycksele, funderade han.

Detta efter att Vännäs Motorklubb firat 50 år med rallycrosstävlingar på Pengfors Motorstadion.

» RESULTAT

» BILDER

» RÖRLIGA BILDER