Dela:

VÄNNÄS. I helgen gasade rallyförarna där Umenatten kördes i lördags norr om Sävar medan söndagens Höstnatta bjöd på fem olika fartsträckor i Vännästrakten.
– Det var roligt, tyckte Vännäs MK:s Lucas Willman som i sin Peugeot R2 säkrade årets DM-titel i den tvåhjulsdrivna klassen.

Jonasson snabbast under lördagen
Umeå AK stod värd för lördagens rallytävling Umenatten där man tre gånger körde på VM-sträckan norr om Sävar.
Här var, som väntat, Vännäs MK:s Skoda-förare Jörgen Jonasson snabbast men i söndags, i Höstnatta, fick Jörgen bryta med en krånglande bränslepump.
Lördagens Umenatten ingick i årets rally-DM-serie för Övre Norra Bilsportförbundet (Norr-och Västerbotten) och blev nu slutgiltig final eftersom tänkta Kanonrundan i Boden har ställts in.
DM-vann den tvåhjulsdrivna klassen totalt gjorde alltså Lucas Willman, Vännäs MK, som var trea i Umenatten efter Tommy Carlström, Boden, och Umeå AK:s Joakim Persson.

Krånglande tändspole
– Under lördagen hade vi en motor som misstände då och då varför det blev sent skruvande lördag kväll innan vi hittade felet i en tändspole, sa Lucas som dagen därpå klassvann i Höstnatta.
Willman funderar på att eventuellt köra någon fler barmarkstävling söderöver i höst med sin Peugeot R2.

– Men annars blir det att ladda för vintersäsongen, sa Lucas.

Volvoinhopp för Östgård
Vännäs MK:s Nils Östgård (bild) har avyttrat den Citroën han tävlat med under de senaste säsongerna och satsar nu på tävlande med den Opel Kadett med vilken han gångna vinter så snöpligt fick bryta den historiska klassen i Rally Sweden då han hade segern på gaffeln.
Denna helg körde Nils dock en Volvo 940 med vilken han vann VOC Mekonomen-klassen båda dagarna.

– Jag fick trubbel med växellådan i kadetten varför jag efter provkörning i torsdags tog beslutet att byta bil och klass, förklarade Nils Volvoinhoppet.

– Det kändes bra och var roligt att få köra ett grusrally även om jag tappade treans växel på sista sträckan, sa Nils.

Att Nils har siktet inställt på den historiska klassen när Rally Sweden körs i trakten om rätt såprecis ett halvår är helt klart.

– Det är det jag siktar på, nu blir det lugnt med tävlande fram till vintern.

Åström ökar tempot
Vi noterar också att veteranen Roland ”Mikro” Åström tävlade båda dagarna.

– Bilen har fungerat bra och jag har försökt öka tempot dag för dag, sa ”Mikro” som efter ett flera år långt rallyuppehåll nu i år åter kommit igång med rallytävlande i den Opel Astra H som han byggt hemma i garaget i Vännäs.

BILDSVEP
» Pengfors Motorstadion

RESULTAT
» Resultatlista Umenatten 20/8

» Slutresultatlista Rally Höstnatta 21/8