ÅTTA SEGRAR. Under lördagen kördes vinterns upplaga av Vännäs-Plåt Rallyt och det med Vännäs MK:s Jörgen Jonasson som totalsegrare i tävlingen för åttonde gången med vilket han nu är ensam i topp i ”maratonligan” före Thomas Rådström som har sju segrar.

Premiärupplaga
1982 körde det första Vännäs-Plåt Rallyt där Älvsbyns Opel Ascona-fantom Anders Jonsson vann premiärupplagan
Tävlingen har sedan dess körts de flesta vintrarna med bara några uppehållsår och då senast 2021 på grund av pandemin.
Tävlingen ingick denna gång i VOC Mekonomen-serien varför vi trevligt nog kunde konstatera att ett antal ”söderförare” kommit upp till våra nordliga breddgrader för att få köra ett riktigt vinterrally.

Tre specialsträckor
De tre specialsträckorna Hjoggsjö, Mobäck och Braxsele kördes alla två gånger medan slingan inne på Pengfors Motorstadion bara användes en gång och det mellan de två tre-sträcks-looparna.

– Det här var ett bra genrep inför Rally Sweden, tyckte hemmaföraren Jörgen Jonasson (bild) som i sin Skoda Fabia Rally2 Evo motsvarade favoritförväntningarna och det med 1.55 tillgodo till tvåan Thomas Lahti, NMS Boden.
Mats Vidgren, också han NMS Boden, blev trea medan Vännäs MK:s fartfyllda golfförare Magnus Åberg körde in som totalfyra och tvåa, efter Lahti, i den tvåhjulsdrivna klassen.

– Det har väl gått bra men grenröret flög på sista sträckan, där tappade vi effekt, kommenterade Magnus.

Östgård & Ek tvingades bryta
I Appendix K-uppgörelsen tvingades tyvärr VMK-förarna Nils Östgård – oljetrycket – och Leif Ek bryta där nu Anton Mattson, Umeå AK, klassvann som ett inspirerande steg på väg mot start i den historiska bilklassen när Rally Sweden körs i trakten 9-12 februari.
Vi noterar också klassegrar för länsförarna Jan Lennartsson, Lycksele MK, i den tvåhjulsdrivna klassen för B-förare och för Tobias Kuronen, Umeå AK, i C-förarnas standardklass.

» Vännäs-Plåt Rallyt – slutresultat «